feature_colorminium_sloane-street_045

127-135 Sloane Street

London, SW1X
Client
Cadogan Estates
Architect
Stiff & Trevillion
Contractor
Mace
Quantity Surveyor
Trevor Patrick Partnership
Sectors
Arts and Leisure
Corporate and Commercial
GDV
£40,000,000

Project Scope

  • Curtain walling
  • Lightweight steel framing
  • Retail units and shopfronts
  • Structural steelwork
  • Plant on bolted glazing
  • Timber slatted plant room screens
  • Architectural metalwork
  • Architectural cladding and pressed metal
  • Acoustic Louvres

Project Awards

Mixed-Use Development – UK Property Awards

The prestigious mixed use building at 127-135 Sloane Street involved the demolition of 2 existing buildings to form one 135,000 sq ft office and retail scheme.

Key Challenges

  • Traditional contract led by the architects and involving a high level of interfacing with other key trades
  • Complex glass specification with multiple different build ups and fritting patterns
  • Technical roof and glazing geometry to level 5
  • Demanding performance and tolerance specifications driven by consultant team

The Brief

Secured by Mace under a Traditional form of contract, Colorminium were subsequently awarded the façade package. Due to the nature of the contract, the design was already at Stage E on our engagement and we progressed immediately into detailed design and interfacing with the other key trades. A six-storey steel framed building comprises retail at ground floor and basement level with 5 levels of office space above. A recessed courtyard at the rear of the building has a restaurant and further retail space.

Our Approach

The main elevation to Sloane Street, levels 1-4 was designed with a lightweight steel framing system as slab infills and to create glazing apertures. These zones have then been infilled with stickwork curtain walling framed with handset stone. To the rear elevation, a similar concept has been developed although the facing material is traditional brickwork.

At level 5, the façade steps back to create a fully glazed box with terrace level. Very complex roof geometry gives the glazing a ‘waved’ appearance that is accentuated by fritting patterns to the glass and integral brise soleil. Due to the complexity of the detailing a full 3D model was required to successfully complete the design and then off-site assembly of various elements carried out as safety checks prior to installation.

To the restaurant area at the rear of the building, a complex steel structure was installed by Colorminium to architectural tolerances. This provides the grounding for a bolted glass construction is visually stunning. With ARUP on board as façade engineers, the installation tolerances have been very demanding due to Colorminium setting out the working line for all other trades in all areas but especially manifest on this element of works.

The Result

Now completed and fully let, the building is a landmark in the clients portfolio and has demanded the highest values in terms of rentable area within the UK. It is highly prestigious and remains firmly settled in what is a prime and sought after location.