colorminium-30-Berkeley-Square-featured

30 Berkeley Square

London W1
Client
Mercury Group
Architect
Aukett Swanke
Contractor
McLaren Construction
Quantity Surveyor
Sweett UK Limited
Sectors
Arts and Leisure
Corporate and Commercial
Heritage and Refurbishment
GDV
£15,000,000

Project Scope

  • Curtain walling
  • Cladding
  • Brise soleil
  • Internal glazing
  • Sky boxes
  • Architectural metalwork

The refurbishment of this commercial office block in central London was to house the new international headquarters of legendary contemporary art auctioneer, Phillips.

Key Challenges

  • 8m high unsupported glazing spans
  • High specification glazing including curved treatment
  • Tight inner city logistical challenges and methodology including road closures and out of hours working for large glazed units

The Brief

A prime Mayfair location demanded meticulous attention which Colorminium were employed to assist in delivering. Involvement on the Stage D design, particularly in relation to the frontage, meant cost certainty could be achieved at Stage E for the main design for contractor McLaren Construction. Working in conjunction with a 2-stage procurement process, Colorminium were then required to work up the detailed design for the glazing and cladding elements.

Our Approach

The key focus of the building is the glazing around the ground and 1st floor levels where structural alterations were carried out to form a 2-storey gallery space. The glazing needed to span both floors over 8m with no mid-span support maximising light to the stunning galleries. Curtain walling was utilised for this with a secondary steel frame taking the support back behind the stonework. Internally, a bespoke structural glass construction was used to create the skyboxes and viewing platforms into the gallery space.

At roof level, the top floor was re-clad to create a new commercial office space and terrace area, and then an additional steel frame erected on top taking it another storey higher. Structural glazed curtain walling was chosen up here including curved bays of glazing and an integral brise soleil system designed to be supported off the curtain walling.

Plant rooms, copings and architectural metalwork were all created out of anodised aluminium and designed to suit a blend of new and existing structure.

The Result

With such a prominent, prime location, the client required an exacting level of detail that was fitting for the purpose of the building. This was successfully achieved on time and within budget giving a stunning new outlook over the main square and central London.