Colorminium_TCA_012b_featured

Alphabeta Atrium (Triton Court)

London EC2
Client
Resolution Properties
Architect
Studio RHE
Contractor
Galliford Try
Quantity Surveyor
Quartz Project Services
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£40,000,000

Project Scope

  • Secondary steelwork
  • Bespoke structural glazing
  • Steel cladding
  • Timber cladding

Project Awards

RIBA London Award (2016)

The atrium space at Alphabeta (formely Triton Court) is set over nine storeys and is the central attraction in this newly refurbished creative office space.

Key Challenges

  • Extremely challenging programme dates
  • Totally bespoke glass and steel design – no proprietary products
  • 3 individual buildings converging on one central atrium giving varying levels and structural challenges
  • Complex and logistically difficult installation methodology

The Brief

Appointed by Galliford Try following the demise of a competitor, Colorminium’s brief was to complete the complex and totally bespoke atrium glazing. The previous contractor had just started on site but had not completed the design meaning that a thorough review of all elements was required – especially considering the CDP responsibility from Stage E onwards.

Our Approach

Working closely with the main contractor, the project was given a detailed and comprehensive review that saw the design taken back to the original concepts. Working from base principles, every element was checked, signed off and re-designed where applicable to ensure that the clients aspirations could actually be built. The elements that had been installed on site were removed in most instances and adapted to suit a design that was actually workable.

A combination of 3 individual buildings all merging at the atrium gave an intense complexity to design around varying levels. This was overcome on the east and west elevation of the atrium by having the existing floor plates extended with structural steel and then protruding steel portal frames made up a series of varying projections across the façade. Bays are being clad in blackened steel panels to the lid and soffit with floor to ceiling structural glazing around the front and sides.

The north and south elevation will be clad in blackened steel panels and charred timber cladding respectively giving a contemporary and unique feel to the internal space. Further areas of back-painted glass give a mixture of finishes across all the elevations.

The Result

Completed in July 2015, the atrium space is central to the clients vision and architects aspiration and was successfully fulfilled within the original programme despite a series of major setbacks early in the process.

Project video