Colorminium_Alphabeta_featured

Alphabeta (Triton Court)

London EC2
Client
Resolution Properties
Architect
Studio RHE
Contractor
Galliford Try
Quantity Surveyor
Quartz Project Services
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£40,000,000

Project Scope

  • Windows
  • Curtain walling
  • Architectural pressed metal

Project Awards

RIBA London Award (2016)

Situated in Finsbury Circus, formely known as Triton Court, the project has seen the transformation of 3 existing buildings into one 250,000 sqft commercial office space for the creative media industry.

Key Challenges

  • Existing structure required detailed surveying and rationalisation
  • European window system used to meet the intent but taken beyond limitations to fulfil the vision
  • Tight and complex logistics due to inner city environment with sensitive neighbourly relations

The Brief

Colorminium’s involvement commenced once outline design had been completed by the architect and planning permission received. Working with a European window system that had hardly been utilised within the UK, we were responsible for the surveying, design, manufacture and installation of over 500 high specification replacement windows.

Our Approach

Due to the complexity of the refurbishment and the amalgamation of 3 individual buildings, every individual window opening needed surveying. Due to programme requirements and the nature of the works, this had to be done whilst internal finishes were still in place – carrying a high level of risk due to the uncertain nature of the structure.

Once surveyed, results were plotted and rationalised across the façade to give a uniform appearance externally and to enhance the perception of one building. Other complexities were surrounding curved heads to existing openings, round windows and obscure structural limitations within the clock tower.

At roof level, a further floor was added through a steel frame which was then clad in curtain walling and stone cladding to create another level of office space.

The Result

Completed in summer 2015, the finished result is stunning. The clever use of the building size in bringing it together in a seamless manner, complements the choice of finishes and systems.

Project video