Colorminium-AVDC-Featured

Aylesbury Vale District Council

Buckinghamshire
Client
Aylesbury Vale District Council
Architect
Pringle Brandon
Contractor
Morgan Sindall
Quantity Surveyor
Tropus & Spicer
Sectors
Education and Public Sector
GDV
£15,000,000

Project Scope

  • Complete envelope solution
  • Curtain walling
  • Brise soleil
  • Timber cladding
  • Rooflights
  • Revolving doorsets

Construction of a new 40,000 sq foot building for Aylesbury Vale District Council provides office space, management and meeting suites, a public café and public ‘street’ area between new and existing buildings.

Key Challenges

  • Bespoke sections and extrusions to meet architects aspirations
  • Large areas of ventilated timber cladding modules
  • Complex abutment to existing buildings
  • Large pre-fabricated brise soleil modules with all loading taken back to curtain walling

The Brief

A two-stage procurement process saw Colorminium take responsibility for the total façade package. Working on a Stage D design and within the cost plan parameters, the design was developed to Stage E at which point it was fixed and taken on as a lump sum contract for Morgan Sindall. The building design itself was simplistic in nature, but included a number of bespoke extrusions and natural ventilation that needed to be built into the system to achieve the BREEAM excellent rating.

Our Approach

With the whole envelope in our control, the approach to the design was to pre-fabricate as much as possible to ensure the quality and meet a very quick programme. Using a stickwork curtain walling system, the steel frame building was quickly clad in the grid work and then glazed. Areas of integral ventilated timber cladding modules were fitted into the curtain walling system and then bespoke extruded cover caps created ‘picture framing’ around the different elements.

Following installation of the curtain walling, large pre-made brise soleil sections were craned into position and bolted back to the main stickwork. Abutments to the adjacent building with main entrances created an internal ‘street area’ which the curtain wall and timber cladding ran into for continuity. Modular rooflights were then installed completing the installation.

The Result

An architecturally pleasing building was successfully delivered for the client on time and budget. The crisp choice of finishes complements each other bringing a blend of natural product and contemporary finish together neatly.