Colorminium-Jacobs-Winnersh-Featured

Jacobs Winnersh

Reading, Berkshire
Client
Segro
Architect
EPR Architects
Contractor
Wates Construction
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£25,000,000

Project Scope

  • Curtain walling
  • Main entrance
  • Cladding and soffits
  • Plant rooms
  • Shading

Located on Winnersh Business Park near Reading, a state-of-the-art office development for engineering firm Jacobs gives a modern facility for their teams across the UK and Europe.

Key Challenges

  • Very fast installation requirements
  • Complete façade design
  • Complex superstructure deflections to be designed around
  • 4.5m high entrance doors

The Brief

Colorminium were engaged by Wates Construction under a Design and Build contract at Stage E to deliver this prestigious scheme. With the outline proposal already approved, it was our remit to bring together the detailed façade design that included GRC banding at slab levels and integral vertical solar shading, and carry the complete responsibility for the building performance in terms of air-tightness, water-tightness, thermal performance and acoustic requirements.

Our Approach

A concrete frame construction off a podium slab meant that the superstructure build was fast and efficient leaving the façade firmly on the critical path as a full internal fit-out needed to commence. Using a proprietary structurally glazed stick system, as much pre-fabrication work as possible was carried out to aid the speed of installation which was carried out through a scaffold-less methodology. Working in full height vertical sections, the glazing wrapped around all elevations and was installed with a secondary support design at each slab edge between columns to minimise the slab edge deflections.

Once the gridwork was installed, glazing commenced and temporarily restrained until the building was watertight. The elevations were then revisited to finish the façade works and then the GRC banding and vertical brise soleil installed.

Other areas of complexity included large cladding soffit panels to the undercroft adjacent to the main entrance which required lateral bracing to support the size. 4.5m high automatic swing and revolving doors completed the double height entrance which gives a fitting vista to the front.

The Result

The focus in design and planning was rewarded with the total façade installation achieved in 15 weeks. This success allowed the completion of the building ahead of time and is a model in terms of bringing modern architecture to market efficiently.