colorminium-jcc-featured

Jewish Community Centre (JW3)

London NW3
Client
JCC Ventures Ltd
Architect
Lifschutz Davidson Sandilands
Contractor
Bam Construction
Quantity Surveyor
Gardiner & Theobald
Sectors
Arts and Leisure
Education and Public Sector
Residential
GDV
£25,000,000

Project Scope

  • Blast-proof curtain walling
  • Blast-proof sliding doors
  • Aluminium curtain walling, windows and doors
  • Pure bronze cladding
  • Pure bronze solar shading
  • Zinc copings
  • Plant screen cladding and exhaust risers
  • Aluminium cladding

Project Awards

RIBA J Schueco Excellence Awards for Design and Innovation Winner (2015)
RIBA Award Winner (2014)
RIBA National Awards Winner (2014)
RIBA Stirling Prize Midlist (2014)

RICS Award Shortlist (2014)

Civic Trust Award Winner (2015)

Also known as JW3, the award-winning community centre in Finchley, London, aims to bring together a diverse, culture driven organisations activities into one building. Facilities include an auditorium, cinema, dance studios, café, nursery, office space and a residential block that bring together the community in a unique way.

Key Challenges

  • Blast-rated architectural façade with no usable test data
  • Bespoke pure bronze solar shading and cladding
  • Achieving the architectural intent with bulky and limited system selection
  • Pushing the boundaries on size and statutory compliance with opening systems

The Brief

Secured by Bam Construction under a Design & Build contract, the design was already at Stage E before Colorminium were engaged. However, although the intent was well advanced, there were a number of challenges particularly in relation to the blast-proof elements that needed a thorough review. Baseline performance of the façade in terms of blast rating, acoustics and thermal performance had not been achieved through any previously tested system, so a thorough engineering process was required to bring this all together.

Our Approach

A blast specialist was employed and through close working with system house, Schuco, the FW80+ stick system was adapted and re-inforced to give the primary system. Insert sliding doors, louvres and opening vents were then designed into the system including re-inforcement, and then a series of bespoke bronze extrusions planted on the face of the profiles to give the architectural intent.

With the primary blast rated areas covered off with curtain walling, the bronze solar shading was then designed as outside of this with a unique carrier system that facilitated cleaning. Anodised window frames were used on the residential tower with weathering lines running back to the structure and then covered off with bronze, timber and zinc cladding.

Other areas of cladding at rooftop level and back of house were done from anodised aluminium panels with a bespoke carrier system.

The Result

Shortlisted for the Stirling Prize Midlist 2014 and awarded the RIBA National and London Award 2014, the stylish yet perfectly detailed building, carries the hallmarks of the determination and perseverance that went into every aspect of the construction.