Colorminium-Jubilee-Building-University-of-Sussex-featured-new

Jubilee Building, University of Sussex

Brighton, Sussex
Client
University of Sussex
Architect
ADP Architects LLP
Contractor
Morgan Sindall
Quantity Surveyor
Northcroft
Sectors
Education and Public Sector
GDV
£20,000,000

Project Scope

  • Curtain walling
  • Integral brise soleil
  • Doors and windows
  • Rooflights
  • Architectural cladding
  • Canopies
  • Main entrances

Situated on the University’s Falmer Campus, the 8,000 sqm new build facility includes specialist teaching rooms, social and café facilities and a lecture theatre with capacity to seat 500.

Key Challenges

  • Total façade package requiring close interfacing with other key trades
  • Multiple finishes and materials incorporated into the curtain walling
  • Complex glass fritting patterns and specifications
  • Integral, overclad actuated opening vents all linked into the building BMS

The Brief

The design of the new build was awarded to ADP in 2009 following a limited competition. Taking their architectural concepts forward, main contractor Morgan Sindall secured the design and build contract in 2010 and engaged with Colorminium to deliver the total facade package with the exception of the brickwork. With our involvement commencing at Stage E in the process, the brief was to make the vision a reality in delivering a stunning architectural façade, but designing out the risk and ensuring baseline façade performance was achieved across all aspects.

Our Approach

The 72m long building was designed in two wings running the full length of the building, connected by a central atrium space. A concrete frame construction was utilised with post tensioned slabs that dictated early design involvement was required from Colorminium to assist in the setting out of the fixing points and connection details with the frame.

Once this was determined, the main facades were designed and constructed from a conventional stick curtain wall system. Glazed into the curtain walling was a complex variation of fritted and back-painted high performance glass units, solid panel zones, bronze spandrel banding, louvres and overclad actuated vents linked back to the building’s BMS system. Complementing this textured finish, a series of vertical, bronze anodised, expanded mesh shading panels were installed in a staggered pattern down both full lengths of the façade.

Other areas of work including stick curtain walling to either end of the building and main entrance area incorporating revolving doorsets, curved rooflights and roof glazing, and architectural cladding and metalwork to finish off areas of interface.

The Result

With Colorminium responsible for all the key interfaces and taking total façade responsibility, we were able to significantly influence the successful build and delivery and deliver a quality of façade that makes it the centrepiece of the campus.