Atrium rooflight

London School of Hygiene & Tropical Medicine

London WC1E
Client
London School of Hygiene & Tropical Medicine
Architect
Devereux Architects
Contractor
Geoffrey Osborne
Sectors
Education and Public Sector
Heritage and Refurbishment
GDV
£18,000,000

Project Scope

  • Aluminium fire-rated curtain walling
  • Aluminium fire-rated doorsets
  • Atrium rooflight incorporating photovoltaics
  • Pressed metal and panelling works

The London School of Hygiene and Tropical Medicine opened its new South Courtyard Building in May 2009. Designed by Devereux Architects, the new building occupies an internal courtyard, providing accommodation for 90 staff and housing new teaching and meeting rooms.

Key Challenges

  • Very tight site live school site giving complex installation methodology
  • Multiple interfaces with M&E for the PV rooflight
  • Alterations and extending a listed building

The Brief

The enhancement of this Grade II listed building was always going to be challenging – from initial planning and consultation with English Heritage, through to the complex installation process within a live school environment. Geoffrey Osborne engaged with Colorminium to assist in the scheme when the design was already at Stage E and to ensure that the right ‘partner’ was engaged with to ensure a seamless delivery.

Our Approach

The scheme was based around integrating two redundant courtyard spaces into the functionality of the building. A free-standing 7 storey extension to the Northern courtyard created a glazed 3-sided atrium. The design specified the internal courtyard to be filled in and capped with an atrium roof light housing embedded photovoltaic (PV) cells. New internal structures were to be constructed using aluminium curtain walling and the entire structure waterproofed.

One of the key challenges was providing a complete solution for the atrium rooflight. Components were manufactured and pre-assembled off-site where possible. The need to survey the existing masonry structure dictated that fabrication had to be just-in-time with immediate delivery to site, often out of sequence. The PV-cell embedded atrium roof light is highly effective at maximising the feel of space and light within the courtyard area, and contributes to the building’s renewable building services design, allowing it to generate up to 60% of its own power.

This was made more complex by the central London location of the site, and its ongoing use by staff and students throughout construction, which created major access and scheduling challenges. The project was completed on time and to budget.

The Result

With high client expectations and a live environment, the focus was turned to the delivery of the scheme and the calibre of the specialist contractor employed to deliver. Colorminium embraced the challenge and the project was completed within budget and on time leaving a very happy client.