Colorminium-South-Hampstead-featured

South Hampstead High School

London NW3
Client
Girls Day School Trust
Architect
Hopkins Architects
Contractor
Wates Construction
Quantity Surveyor
Gardiner & Theobald
Sectors
Education and Public Sector
GDV
£22,000,000

Project Scope

  • Curtain walling
  • Windows and doors
  • Rooflights
  • Timber brise soleil
  • Aluminium cladding
  • Timber cladding
  • Actuated louvres and glazing
  • Architectural metalwork

Planning permission was granted in 2011 for the redevelopment of the South Hampstead High School’s present site. With capacity for over 700 students, the schools aim was to transform and upgrade the site it has occupied for over 120 years.

Key Challenges

  • Logistically tight and challenging site and location for delivery
  • Careful interfacing with other trades to ensure building performance was maintained
  • Interfacing with the buildings ventilation strategy with a number of automatic vents and openers

The Brief

Employed under a PCSA agreement whilst the design was at Stage D, Colorminium worked closely with the design team and contractor Wates Construction to bring the design to Stage E but within the cost plan parameters but at the same time, preserve the architectural intent for the client.

Our Approach

The new build school was constructed from a concrete frame adjacent to an existing block with a fully glazed full height atrium joining the two. A lightweight steel frame system was designed as slab infills and provided the backing structure for the brickwork as well as forming the apertures for the glazing system. With Colorminium taking the responsibility for the façade weathering line, careful attention was paid to the detailing, particularly at the brick and glazing junctures with the sequencing being steel framing, glazing and membranes and then the brick skin.

Glazing systems utilised were a stacked, stick curtain walling system with some parts capped and some structurally glazed. Once the glazing was installed, horizontal timber brise soleil cassettes provided the feature to the façade and retained some of the heritage from the previous building.

The adjacent existing building had the old façade removed and a new façade installed to match the new build giving a fitting facelift to the rest of the block.

Further areas of work included rooflights, integral glass vents linked to the BMS and architectural metalwork including cladding and copings that were designed to an exacting standard and finish.

The Result

Early involvement was fundamental to the successful design and delivery and enabled the chosen team to not only meet, but exceed the clients expectations. The choice of material palette and attention to even the smallest details gave a delightful finish that all help towards building the schools long term future in providing outstanding academic excellence.