Feature-Colorminium-St-Pauls-sch-A240a

St Paul’s School

London, SW13
Client
St Pauls School
Architect
Walters + Cohen
Contractor
Osborne
Quantity Surveyor
Arcadis
Sectors
Education and Public Sector
GDV
£20,000,000

Project Scope

  • Curtain walling
  • Cladding
  • Rooflights
  • Acoustic plant enclosure and louvres
  • Architectural metalwork

St Paul’s is an independent boys school offering an outstanding all-round gifted education. Former pupils include Chancellor George Osborne, journalist John Simpson and quiz show host Nicholas Parsons.

Key Challenges

– Live school environment with significant delivery challenges.

– Integration with pre-cast panel manufacturer and M&E contractor bringing complex interfacing challenges.

– Double height, unsupported atrium glazing.

The Brief

Walters + Cohen won planning permission for a new 9,000 sqm teaching block at the school in West London. Colorminium were engaged by Osborne as part of their 2-stage process to deliver the total façade package with the exception of the pre-cast concrete and roofing.

Our Approach

Replacing some of the 1960’s existing buildings, the new building contains classrooms, a library and numerous facilities including a double height atrium.  Colorminium’s brief was to take the architectural intent at Stage E and complete the design into fabrication and onto delivery.

A standard RC frame was built off a concrete raft which required careful consideration to some of the deflections.  The building was then clad in irregular vertical piers with pre-cast concrete, and the infills created using strips of curtain walling.  A mixture of structurally glazed and capped curtain walling incorporated automatic vents and louvre panels with the air-tight line running to the back of the pre-cast.  At roof level, rooflights cap off atrium spaces and a louvre enclosure runs around the plant zone.  To the courtyard elevations, a continuous glazed canopy with a 4m span protrudes from the spandrel zone at 1st floor level giving some complex interfacing here.

A careful approach to the methodology also had to be carefully investigated and was implemented to work within the constraints of a live school environment.

The Result

The carefully designed building is now complete and is a fitting level of quality to what is a campus renowned for quality and excellence.