Colorminium_Wellington-Street_Feat

Wellington House

London SW1
Client
Land Securities
Architect
John McAslan & Partners
Contractor
Wates Construction
Quantity Surveyor
Davis Langdon LLP
Sectors
Arts and Leisure
Residential
GDV
£30,000,000

Project Scope

  • Retail glazing and shopfronts
  • Windows
  • Structurally glazed curtain walling
  • Louvres
  • Rooflights – electronically operated
  • Plant enclosures and cladding

Fronting onto Buckingham gate, this 10-storey new build residential scheme brings 59 high quality apartments and ground floor retail space to a prime central London location.

Key Challenges

  • Very tight site boundary giving complex installation methodology
  • Multiple interfaces with 3 separate façade trades
  • Demanding acoustic and thermal specifications to achieve
  • Large areas of curved glazing and louvres

The Brief

Bringing the high specification building to completion was always going to be challenging, but this was also accentuated by the tight constraints of the location. Working with Wates Construction from Stage E, the success of the project would be due to careful planning and interfacing with other trades and by paying close attention to the stringent quality requirements. The aspirations of both client and architect were very clear and needed a trusted delivery partner to bring it to fruition.

Our Approach

A concrete frame was utilised as the superstructure with steel framing as slab infills creating apertures for the glazing and grounding for the pre-cast concrete cladding. Interfacing at these junctures was important as there were 3 separate trades to bring together but at the same time, still maintaining the weathering line. An aluminium window system was used in these locations with Colorminium taking control of the detailed design of the interfacing and developing the demanding thermal and acoustic criteria into a workable solution. At ground floor level and to the retail space, a bolted glass design was worked up to maximise the impact with frameless glazing.

The curved prow of the building bought challenges with the curving of large high performance glass units and louvres and gave a very narrow supply chain choice to these aspects. Another area of complexity was the requirement for electronically operated sliding rooflights to the terrace areas that proved challenging in both design and fabrication.

With the building boundary essentially larger than the site boundary, the access strategy was hugely key – especially with the majority of the work being carried out above busy streets in close proximity to Buckingham Palace and Wellington Barracks. A scaffold-less install methodology was adopted that saw the project successfully delivered with no external access provided.

The Result

With high client expectations, it was essential that the right calibre of façade specialist was employed to make the vision reality. Colorminium stepped up to the challenge and the project successfully delivered to an exceptional standard.