Colorminium_feature-100-Broadgate_017

100 Liverpool Street

London, EC2
Client
British Land
Architect
Hopkins Architects
Contractor
Sir Robert McAlpine
Quantity Surveyor
M3 Consulting
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£80,000,000

Project Scope

  • Unitised Glazing
  • Roof Glazing
  • Structural Steel Roof
  • Architectural Metalwork
  • Arcade and External Soffits

Completed in 2020, 100 Liverpool Street is situated at one of the most well-connected locations in the capital and boasts a dramatic internal atrium surrounded by 530,00 sq ft of commercial space.

Key Challenges

  • Bespoke unitised glazing system.
  • Complex geometry with elliptical glazing.
  • Structural steel ‘drum’ roof glazing.

The Brief

Working closely with our partners Britsh Land and Sir Robert McAlpine, Colorminium were employed on a design and build basis to carry out the detailed design, manufacture and installation of the unitised atrium package, including the ‘drum’ rooflight and supporting structure.  In addition to that, we were also asked to design and manufacture the arcade and external soffits that sweep out from Liverpool Street station, through to Broadgate Circle.

Our Approach

At the heart of the building is a stunning elliptical atrium, spilling light into the surrounding commercial office space.  With the added complexity of a retained and modified structure, the co-ordination of the design was key and the intent delivered through a bespoke unitised glazing system.

The glazing system was fully fabricated off-site and lifted to position onto structural support around the atrium perimeter, allowing for a quick installation with the QA processes managed off-site.  At roof level the atrium is capped off with a structural steel grid in a dramatic diamond pattern which supports the roof glazing system.  This was craned into position in large pre-fabricated sections with the glazing to follow.

At the arcade level a bespoke, pre-fabricated soffit system was design with removable panels that once installed looks surgical and crisp.  This gives a fitting and high class feel to the approach to the main commercial block.

The Result

Now finished the atrium completes the statement the building is making to the wider regeneration of Broadgate by British Land.