127 Kensington High Street

London, W8
Client
Ashby Capital/Janson Urban
Architect
Pilbrow & Partners
Contractor
ISG
Quantity Surveyor
Core Five
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£47,000,000

Project Scope

  • Aluminium curtain wall
  • Steel curtain wall
  • Feature aluminium cladding
  • Architectural louvres
  • Glazed canopies
  • Arcade/retail shop fronts

This mixed-use building on the corner of Kensington High Street and Wrights Lane, provides next generation office space and improves connectivity to the Underground station through the creation of the new retail arcade.  The project involved the remodelling of the bleak 1970s building to transform the quality of its architecture, public realm and internal working environment.

Key Challenges

  • Inner city environment with significant delivery challenges including liaison with London Underground.
  • Full façade package with responsibility for the interfacing and building performance.
  • Intricate masonry design alongside architectural glazing.

The Brief

Engaged by the client under a PCSA, Colorminium worked alongside the design team through the advancement of the design stages to ensure the architectural intent could be achieved inside the parameters of the development appraisal.  The fascinating re-positioning scheme saw the existing building have extended floor plates and additional height added to create a larger building mass.  A full façade renewal as well meant a number of complexities had to be overcome in the engineering of the façade when combining old and new structure.

Our Approach

With the majority of the existing building being retained and then extended, the challenge in the PCSA was to advance the principle of a façade ‘wrap’.  The façade design was approached to take the masonry elements off the critical path by designing them as a rainscreen.  Lightweight SFS slab infills were used behind the solid zones with a traditional handset brick option used as a conventional rainscreen.

The glazing is designed as an infill to the solid zones, often crossing the slab edge and then framed with the brick detailing.  An intricate pressed metal design with bespoke feature profiling and caps, brings to life a stick curtain wall system with a number of bespoke project bays adding architectural character.

The premium range of finishes and palette of colours have been carefully selected to ensure responsible supply chain sourcing and consistency across the project.

The Result

Now complete, this stunning building transforms the prominent corner of Kensington High Street, providing a number of significant benefits to the townscape and the community.