Marylebone Square

London W1
Client
Concord London
Architect
E8 Architecture
Contractor
Kier Construction
Quantity Surveyor
Gardiner & Theobald
Sectors
Residential
GDV
£100,000,000

Project Scope

  • Curtain Walling
  • Curved Glazed Elements
  • Sliding Doors
  • Aluminium and Steel Windows
  • Shopfronts
  • Extruded Aluminium Cladding
  • Canopies
  • Architectural Metalwork

Situated in a prime location and occupying an entire block, the substantial new build residential scheme will provides 79 private and affordable apartments and a ground floor retail and restaurant zone.

 

Key Challenges

  • Complicated interfacing with the structure and a glazed ceramic facade.
  • Demanding performance requirements.
  • Logistically tight inner city scheme with full scaffold access solution.

The Brief

The new development has a rich and varied facade design with a glazed ceramic facade tile to the solid zones, full height glazed apertures with a mixture of fixed and openable glazing and feature cast aluminium balustrades.  The top two levels step backing creating two levels of roof terrace which will give the occupiers stunning views.  Plant zones at each end of the building are masked with a feature louvre system and a large span rooflight running the full length of the building allows light into a large atrium space which gives access to all the apartments themselves.

Our Approach

Employed by Kier Construction under a Design & Build contract, we have been working closely with the design team to create a fully interfaced and seamless facade strategy.  A concrete structure has led to an lightweight steel framing solution for the slab infill elements which the performance line runs across.  This then supports the ceramic facade with the weathering for the glazed elements running behind it.  At slab edges, there is a complicated interface where this detailing continues and also incorporates a fire zone.

At ground level, the interface with the public realm to provide the community facilities are comprised of a series of shopfronts wtih vertical sliding sash windows that open the restaurant units right up.  Canopies and signage complete the installation in there areas giving a stunning pavement vista.

On the rooftop terraces, the solid zones have a bespoke extruded aluminium plank system to form a rainscreen to the solid zones with inset glazed modules which are curved on the corners and a coping detail at the terrace step-back.

The Result

The contemporary design that fits with the buildings setting, will look stunning when complete.  The level of care taken by the design team to bring together a series of packages, has involved a high level of co-ordination and the finished product will be testimony to that.