Principal Place Pavilion

London, E2
Client
Brookfield Office Properties
Architect
Foster + Partners
Contractor
Brookfield Multiplex
Quantity Surveyor
Gardiner & Theobald
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£290,000,000

Project Scope

  • Full height, feature curtain walling
  • Full structurally glazed stair case enclosure with glass roof
  • Fixed louvre/solar shading to roof top
  • Large format sliding doors
  • Structural glass balustrades and architectural metalwork
  • Architectural cladding
  • Retail entrance doors

Principal Place is a landmark, mixed-use development located on the City of London/Shoreditch border.

Key Challenges

  • Challenging logistics and installation strategy due to loadings of bridge deck and railway line beneath.
  • Lightweight framing and deck system for pavilion structure designed to take glazing and cladding loads.
  • Large spans with slimline glazing systems for 18m wide sliding doors.

The Brief

The Foster + Partners designed scheme comprises 600,000 square feet of prime Grade A office space.  In addition to the office scheme, the half-acre public piazza space leading to the retail zone is signature in framing the approach to the landmark development.  Partnering with contractor Brookfield Multiplex, the brief for the scheme was to design and engineer the architectural intent to a reality of glazing and cladding that would be a fitting ‘first impression’ to the main commercial development.

Our Approach

With a steel frame and lightweight deck, there were significant engineering challenges to support the glazing.  Using slimline glazing profiles, a full curtain wall system with integral sliding doors wraps around the ground floor giving full visual surround to the restaurant area.  To the bridge side, profiled architectural cladding masks the core area and stairs that lead to the terrace deck.

Within the stair core, a lift shaft was created through a structural glass assembly including glass roof.  This leads out to the rooftop terrace area where overhead brise soleil provide appropriate shading and an architectural balustrade runs around the perimeter.

In relation to the delivery, significant challenges had to be planned out as the piazza and pavilion are situated on a bridge deck that spans the main train line into Liverpool Street station.  Network Rail and severe loading restrictions meant craneage and significant glazing operations were needed to be carried out at night with road closures on Shoreditch High Street.

The Result

Completed in September 2018 the finished project is stunning in connecting this vibrant development with the City.