Colorminium_Rose_Court_102_SBR_South_MG_1653-feature

Rose Court

London, SE1
Client
WPP
Architect
BDG architecture + design
Contractor
Structure Tone
Quantity Surveyor
Colliers
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£60,000,000

Project Scope

  • Unitised glazing
  • Windows
  • Brickwork
  • Architectural metalwork
  • Timber soffits
  • Revolving doors
  • Courtyard glazing
  • Curved sliding doors
  • Glass balustrades
  • Louvres

Located by Southwark Bridge, this commercial office building is in need of extensive refurbishment including a new facade to improve the performance of the existing building and provide high quality workspace throughout.

The Challenges

  • Full facade envelope including responsibility for all interfaces.
  • Inner city environment with significant delivery challenges.
  • Tight programme to deliver unitised panels to site.
  • Complex site constraints and logistical strategy.

The Brief

Engaged firstly by Colliers prior to appointment of the Main Contractor, Colorminium were brought in following stage 3 design under a PCSA to develop the façade detailing, whilst introducing cost savings and buildability benefits.

The existing granite clad facade will be removed and replaced with a new high-performance brick and glass system. This significantly reduces the weight enabling an additional storey to be added without major reinforcements to the existing foundations or structure.

The new front façade reinforces the street line and the roof extension will be carefully sculpted in response to long range protected views of St Pauls. A new rooftop terrace, accessed through a full height curved sliding doors, will offer spectacular views towards the City, South Bank, Tate Modern and across the River Thames.

The 16th century remains of the Rose Playhouse theatre are located in the ground floor and the façade to this area is being modernized with large format glazing and fins to protect and improve the existing Playhouse setting while ensuring the theatre can continue to operate during the project works.

Our Approach

Taking the design from stage 3 we took a curtain wall design and transformed this into a bespoke unitised system, bringing benefits in offsite manufacture and speed on installation onsite and improved thermal performance. Value engineering options were worked through closely with the client including samples, and details to ensure the design intent was not compromised.

A detailed methodology was worked through with the main contractor tendering for the scheme, in view of avoiding a full scaffold wrap to the building and using an alternative approach to save costs.

The Result

Due to commence onsite in March 2020, this stunning design will remodel the existing 1980s building in this already prominent site on Southwark Bridge. This dull area is set to be transformed with this ingenious development providing a number of benefits to the townscape and the community.

In what will be a very public area and the quality being constantly on view, close attention to detail every step of the way will be required to bring the project to successful completion.