Space House

London, WC2
Client
Seaforth Land
Architect
Squire & Partners
Contractor
Bam Construction
Quantity Surveyor
Gardiner & Theobald
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£105,000,000

Project Scope

  • Aluminium windows
  • Curtain walling
  • Retail glazing
  • Aluminium cladding
  • Canopies
  • Architectural metalwork

The renovation of Seifert & Partners’ beautiful grade II listed building on Kingsway, is now underway to restore this iconic building to it’s former glory.  The proposals will also deliver a new retail and restaurant space at street level, an events floor area in the basement and extended commercial office space to both the tower and the Kingsway-fronting element.

Key Challenges

  • Grade II listed building with stringent planning conditions.
  • Renovation of existing pre-cast concrete façade with full glazing replacement.
  • Full external envelope design responsibility.
  • Constrained logistical and delivery strategy.

The Brief

Employed by Seaforth Land at the end of stage 1 and prior to the planning process, Colorminium were engaged to provide an optimisation strategy for the façade package.  An aspirational design that was sympathetic to the heritage status needed to be developed up whilst also upgrading the performance of the building envelope.  To assist the client in maximising the return on the building, a cost plan and price point was worked up for the façade to ensure that as the design evolved and progressed, they stayed fully abreast on any commercial implications ensuring that certainty of both cost and design were delivered at each design stage from feasibility to construction.

Our Approach

Following a detailed review of the proposed design, a modular window design was pursued that was sympathetic with the listed status of the building and worked well with the existing grid-like pre-cast structure.  These were developed as full height storey modules with a unique stainless steel integral mesh incorporated into the lower zone.  This maximises natural light into the building but also obscures vision from the street level.  The modules were also designed with the ability to include opening vents enabling a desire for natural ventilation to be met.  Part of the early design process was to create a series of full size mock-up windows that were installed in the actual application to ensure all aspects were suitably covered.

At roof level, an additional two new floor levels are being constructed creating a terrace level around the perimeter of the tower.   These are designed to be clad in a curtain wall finish that works well with the building design and when complete will give stunning views across London.

The retail spaces and main entrance to the commercial office area had an aspiration to be large format frameless glass that sat behind the existing pre-cast columns.  To achieve this finish, a bespoke design of stainless steel framing was used that enabled this visual intent and also meant that automatic doors to the retail spaces could be fitted in seamlessly.  At the main office entrance, a large stone clad canopy is also included that completes the stunning approach to the tower.

The Result

The opportunity to work on this stunning landmark is exciting and the completed scheme when brought to market will be world class, both in it’s location and also the striking design.