colorminium-one-batholemew-featured1

1 Bartholomew Lane

London EC2
Client
Royal Sun Alliance
Architect
Sidell Gibson Partnership
Contractor
Balfour Beatty
Quantity Surveyor
Stace LLP
Sectors
Corporate and Commercial
Heritage and Refurbishment
GDV
£30,000,000

Project Scope

  • Curved glazing
  • Windows
  • Architectural metalwork
  • Terrace cladding
  • Atrium cladding

Opposite the Bank of England and at the heart of Britain’s business district, the refurbishment of the 1 Bartholomew Lane now provides high end Cat A office space with a mix of bars and restaurants at ground floor level.

Key Challenges

  • Curved glazing and framing sections
  • Replica cast and extruded plaques and decorative pilasters
  • Integral rainwater system to terrace level cladding
  • Highly sensitive construction location

The Brief

The architectural scheme was to retain the primary stone façade to the first 6 floors but replace all windows and the retail frontage. The upper floors were a new build construction on top of the existing building and were stepped back giving terrace levels. Colorminium partnered with contractor Balfour Beatty at Stage E design to lead the envelope detailed design and ensure that the finished product was fitting with the environment.

Our Approach

Using an aluminium window system for the replacement windows, a dual colour was used giving a bronze anodised finish externally but a white contemporary design internally. Leading the design interfaces, it started with detailed surveys and assessment of the existing stone façade and then close liaison with M&E and internal finishes to ensure the replacement strategy worked well, especially on the curved glazed areas to the corners of the building.

At ground level, the existing plaques and decorative pilasters were carefully removed and new cast and extruded aluminium sections were planted onto the face of the glazing making it an exact replica of the original design. On the terraces, a very complex cladding system was worked up that included integral rainwater goods, outlets, gutters and roofing works to maximise the terrace space.

Internally within the atrium and on the party wall elevations, large cladding panels were used to complement the design and within the new reception area, large uninterrupted spans of glazing make the double height space into a striking statement.

The Result

A careful design approach with attention to the sensitivity of the area and existing architecture was successfully managed and constructed ensuring the clients aspirations were realised and the potential of the asset realised.