1-9 Seymour Street

London, W1
Client
The Portman Estate
Architect
Eric Parry Architects
Contractor
Galliford Try Construction
Quantity Surveyor
Alinea Consulting
Sectors
Corporate and Commercial
Residential
GDV
£60,000,000

Project Scope

  • Lightweight steel framing
  • Curtain walling and windows
  • Sliding, swing and automated doorsets
  • Rooflights
  • Brise soleil
  • Zinc cladding
  • Render
  • Timber rainscreen
  • Vitreous enamel cladding
  • Louvres and plant screens
  • Architectural metalwork

The redevelopment of the Marylebone Police Station involved the demolition and clearing of the site to make way for a new seven storey mixed use building including two levels of basement, a residential block, restaurant and retail space, commercial office block and a school.

Key Challenges

– Multiple façade treatments with complex interfacing.

– Responsibility for full façade package including onerous performance criteria.

– Totally bespoke projecting glass and steel bays.

– Bespoke vitreous enamel window liners.

– Complex inner city environment with significant delivery challenges.

The Brief

Approached by Alinea Consulting on behalf of The Portman Estate, the new build mixed use scheme needed early design involvement to ensure the architectural intent was delivered inside a ceiling cost plan.  Working carefully with the client team, Colorminium were taken through a 2-stage procurement process ahead of being engaged, with the brief in mind of developing the detailed design to align with the cost plan.

Collaborating with renowned architects Eric Parry, a baseline scheme was achieved.  A technically challenging building with high and varied performance criteria, the multiple façade types is a key feature used to accentuate the different areas of use.  Wedged between two adjacent buildings, the two main façades face Seymour Street and Bryanston Street with an internal courtyard that separates the residential and commercial blocks.

Our Approach

Initially working on a stage D design, the various façade aspects were reviewed and an outline cost plan produced.  Careful consideration was needed to the architectural intent and other key criteria such as planning conditions that dictated the approach to the façade.

Working from the structure out, Colorminium were responsible for the full façade package excluding some elements of pre-cast stone and brickwork.  This included slab infills of lightweight steel framing to seal the façade before the external treatment followed.  Due to the complex nature of interfacing from the façade types, attention to detail in the design of the weathering and air-sealing lines was vital for the success of the building.  With large amounts of labour intensive work to bring the building to life, as much off-site modularisation as possible was pursued to ensure the exacting standards of quality and finish were attained.

As well as detailed design, a sound approach was needed in finalising the methodology of what was a challenging build.  The constraints of an inner city environment were all there to be juggled with as well as an overlapped programme with key trades such as the structural frame.

The Result

The finished product is a truly stunning building that adds to the growing portfolio for all involved.