_Feature_2-Colorminium_Rolling-Stock-Yard_008

Rolling Stock Yard

King’s Cross, N7
Client
Deepdale Investments
Architect
Squire & Partners
Contractor
Volker Fitzpatrick
Quantity Surveyor
Currie & Brown
Sectors
Corporate and Commercial
GDV
£30,000,000

Project Scope

  • Aluminium SG curtain walling
  • Windows and doors
  • Feature beam and vertical timber brise soleil
  • Decorative mesh screens
  • Solid wall build up with aluminium faced cladding
  • Photovoltaic cladding
  • Double height main entrance screen with entrance doors
  • Architectural metalwork
  • Louvre plant enclosures

Located 5 minutes walk from the Kings Cross regeneration area, this 9-storey new build commercial office block delivers 57,000 sq ft of prime office space in a very well connected and increasingly sought after location.

Key Challenges

  • Full facade package to all areas
  • High Specification finishes with complex external features
  • Logistically tight site with the building being the footprint of the location

The Brief

Colorminium helped advise on the scheme for some months, helping guide and develop the detail, and engaging with the Quantity Surveyor and Architect to give the scheme a sense check of cost plan versus design intent.  Before it reached the point of being tendered for the construction, Colorminium were well placed to pick up the contract for the successful main contractor, Volker Fitzpatrick.

Our Approach

Employed to deliver a full envelope wrap, attention to the detailing of the façade to limit interfaces particularly at the slab edge with the feature beam was crucial.  A concrete frame building with large column spans meant careful engineering to make the SG curtain walling work.  From the base glazing design to the main elevations, features were then added bringing the building to life. The design drove a stickwork curtain wall solution as slab infills with the feature beam supported off the stickwork to limit penetrations.

Expressed feature beams at each floor level provided support for vertical timber fins, a design that is informed by railway tracks and sleepers in keeping with the historic characteristics of the area.  Perforated mesh screens around the building give privacy at day and a diffused glow at night.  Design of these elements was key to bring the building to life in line with the intent.

To the rear of the building, solid wall build ups to party walls with aluminium and PV cladding, cloak the building with terraces stepping back at high level.  Architectural metalwork with copings and features finish the building, with access to the outdoor areas.

The Result

On completion the finished project is stunning and provides a contemporary workspace for creative SME’s complementing the blend of innovative businesses moving to post-industrial York Way – London’s new cultural co-working hub.